miercuri, 8 iulie 2015

Elisabeth Elliot - Prin Portile Splendorii


Cartea scrisa de Elisabeth Elliot, Prin portile splendorii infatiseaza o multitudine de experiente  placute si neplacute din jungla ecuadoriana. Elisabeth Elliot este una dintre cele mai influente femei crestine ale timpului nostru. Ea foloseste experientele ca o fiica, sotie, mama, vaduva si misionar pentru a aduce mesajul lui Hristos la nenumarate femei si barbati din intreaga lume. Aceasta s-a nascut intr-o familie de misionari in Belgia, iar atunci cand ea avea doar cateva luni s-au mutat in Statele Unite in Philadelphia.
Cartea “Prin portile splendorii” este dedicata celor 5 misionari care au scris istorie in anii 1950
-1960 prin initiativa lor de a patrunde in anumite treburi de indieni acolo unde nu ajunsese nimeni  pana atunci. Intemeietorul acestei formatii a fost chiar sotul scriitoarei Elisabeth Elliot, care dorea nespus demult sa ajunga la anumite treburi indepartate la care nu mai ajunsese nimeni pana sa ajunga el. Cartea aceasta prezinta pe larg experientele crestine ale misionarilor, momente placute sau neplacute din jungla ecuadoriana cu dorinta de a face ceva cat mai complex pentru acele triburi uitate de lume la care se ajunge foarte greu.
Aceasta carte este impartita in 19 capitole, in care fiecare capitol are cate o experienta aparte. Acestia au inceput sa mearga la anumite triburi mai prietenoase pentru a propovadui Evanghelia, acolo unde persoanele sunt mai primitoare, mai prietenoase si care iti deschid anumite portite. De la capitol la capitol, acestia capata experienta necesara pentru a face fata in situatii inevitabile si  pentru a sti cum sa coordoneze toate planurile. La un singur trib a fost mult mai dificil de ajuns fata de celelalte de dinainte, acesta se numea tribul Auca, unde erau multi salbatici indieni care
nu acceptau sa vorbeasca cu albii si nu ii percepeau ca unii de’ai lor. Cei 5 fantastici au fost
nevoiti sa improvizeze pentru a ajunge la acei indieni, oferindu-le anumite cadouri, numai ca trebuiau sa fie atenti cum le coborau din cauza copacilor foarte inalti iar deseori cadourile lor ajungeau sa se prinda printre crengile copacilor inalti, fiind nevoiti sa faca anumite manevre cu avionul pentru ca totul sa revina la normal si indienii sa primeasca acele atentii prin care nu vroiau decat sa discute cu ei. Multe alte experinte au avut acestia cu triburile parasite de lume, multa munca si multa daruinta, insa cu toate acestea Dumnezeu i-a ajutat sa biruiasca totul atunci cand ei Ii cereau ajutorul. O alta experienta interesanta a fost atunci cand unul dintre misionari a ramas singur cu indienii si s-a intamplat ceva foarte rapid, dar neprevazut de acestia, aceea ca indienii s-au imbolnavit si ceilalti nu erau prezenti cu prezenti cu medicamentele si nici mana de lucru nu putea sa faca fata la multitudinea de persoane din acel loc.

Un comentariu: