sâmbătă, 15 februarie 2014

Stefan Zweig - Maria Stuart


Stefan Zweig este inainte de toate un istoric. In momentul in care s-a hotarat sa scrie biografia Mariei Stuart a constat ca nu va fi usor. Desi nu este una dintre cele mai cunoscute personalitati ale istoriei, Maria Stuart este totusi regina despre care s-a scris poate cel mai mult, atat in documente istorice cat si in literatura. Punctele de vedere difera si Maria Stuart este considerata criminala sau victima in functie de credinta celui care a scris textul respectiv, catolica sau protestanta. Stefan Zweig isi propune in carte sa prezinta viata reginei cat de obiectiv cu putinta, bazandu-se doar pe documente istorice autentice.

Maria Stuart devine regina Scotiei la numai 7 zile, odata cu moartea tatalui ei. Familia ii stabileste casatoria la numai cateva luni cu Delfinul francez si la 10 ani ia drumul Frantei pentru a fi crescuta si educata in viitoarea ei tara. Devine regina Frantei la numai 17 ani, odata cu casatoria cu François al II-lea dar coroana franceza nu ii va apartine decat pentru un an. Cand Francois al II-lea moare, ii lasa locul mamei acestuia Catherine de Medicis si ea se intoarce in Scotia, ramanand insa pentru totdeauna cu Franta in suflet. Inapoi in Scotia, isi incepe cu adevarat domnia si conditiile nu sunt cele mai prielnice. Anglia e protestanta, Scotia e catolica si Maria Stuart vrea sa o mentina asa. Elisabeth I, regina Angliei nu o are nici ea la inima pe verisoara ei si ii e frica sa nu atenteze la tronul Angliei si sa puna la indoiala domnia acesteia, avand in vedere toata povestea cu tatal ei Henric al VIII-lea si faptul ca ea este nascuta din a doua casatorie a lui cu Anne Boleyn pe care pana la urma a renegat-o, inainte sa ordone executarea ei. La numai 22 de ani Maria Stuart se casatoreste pentru a doua oara, cu lordul Darnley, ales chiar de Elisabeth I. Cu acesta va avea si un fiu, mostenitorul tronului, Jacques Stuart dar pe care nu il va vedea decat de cateva ori, cand acesta este foarte mic. De ce? Pentru ca indragostita de Bothwell, unul din oamenii de stat ai Scotiei, decide impreuna cu acesta sa il asasineze pe Darnley ca sa se poata recasatori. Numai ca asasinatul nu poate trece neobservat si Scotia ii cere sa abdice, preferandu-l ca rege pe fiul ei, incoronat Jacques al VI lea la numai un an. Pierzand coroana scotiei se refugiaza in Anglia si cere ajutor rivalei de-o viata, Elisabeth I. Elisabeth I sub pretextul amabilitatii o exileaza intr-unul din castelele Angliei si pune la cale impreuna cu apropiatii ei un complot potrivit caruia Maria Stuart ar incerca sa o ucida pe Elisabeth I. “Complotul” demascat, Maria Stuart este executata.
In carte este multa informatie istorica, si firul istoriei este complicat dar felul in care Stefan Zweig o prezinta este atat de simplu si atat de frumos incat nu am putut sa las cartea jos din mana.

Citeste Sofica Scarlat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu